logo

 
 

 

FONDACIJA
 
OPŠTINE
GRADOVI
OKRUZI
REGION
OBLASTI
KOMENTARI
FORUM
O NAMA
RIO SR.CE
NOVOSTI
LINKOVI
 
UNIVERZITET
GLAS CENTRA
N.A.C.R.T.U.
LICNO
 
INVESTIRANJE
ŠTAMPANJE
KONTAKT
 
FOTO PANORAMA
VAŠE INICIJATIVE
POČETNA
 
0381 063 241 439
rio@plavosrce.com
URBANA PERSPEKTIVA KRALJEVO 87
STRATIGRA
ARHIVA

 

 

 

USLOVI KORISCENJA
SAJTA

 ©copyright 2009-2010

www.plavosrce.com

 

O NAMA


Ljudska priroda sama po sebi, a pogotovu ako je usađena u posebno, specifično okruženje, uslovljava postojanje stalne želje i potrebe da se nešto novo, neobično, posebno osmišljava, planira, razvija, stvara.
Svaka duša ljudska to čini više ili manje, bolje ili lošije, atraktivnije ili manje atraktivno, zavisno od ličnog mentalnog sklopa, intuitivne prirode ili intelektualnih poriva.
Putevi života su razni, pa su i sfere interesovanja i delovanja raznovrsne.

Mene su stalno intrigirale teme koje su vezane za ovo podneblje, zapravo veoma često sam sam stvarao teme koje bi mene interesovale. A to su uglavnom bile vizije vezane za razvoj Srbije, vizije pre svega u sferi prostornog aspekta razvoja, koje na jedan poseban, specifičan način, često metafizički, ali i zasnovane na analitici statističkih podataka, percepciji društvenih okolnosti i urbanih projekcija, daju jednu drugačiju, koloritniju perspektivu ovoj zemlji.

Dugo sam svoje ideje, svoja zapažanja ili svoje komentare putem pisama prosleđivao na razne referentne adrese, i mada je u trenutku to izgledalo kao neki uzaludni, utopijski posao, ipak posle vremenske distance, sa novim generacijama viđao sam kako se nešto od toga i obistinjava, ili bar ima nagoveštaja u tom smislu. Pa eto, i ovde izložene razvojne inicijative su prvo bile prosleđene na razne adrese da bi sada, na ovaj način, po prvi put bile izložene široj javnosti.

Ovde je možda interesantno nešto reći i o imenu sajta "Plavo Srce". Sasvim drugi naziv je bio u igri, nekako "primereniji" s obzirom na globalni koncept, kao i sadržaj koji već jako dugo zastupam, a to je regionalizam u najširem smislu te reči, odnosno ravnomerni regionalni razvoj. Vremenom sam sve više prihvatao pragmatičniji pristup svoga delovanja, usmeravajući svoju pažnju na određeno funkcionalno područje, a to je središnji i jugozapadni deo zemlje, odnosno oblast koju sam nazvao Srbija-Centar. Tako sam stvorio model u kome sam slagao svoje /s/mislene kockice, u verovanju da će on tako postati uzor drugim područjima i oblastima u mozaiku Srbije.

Ređali su se idejni projekti, ali kada sam dosao do projekta PLAVO SRCE, simbolike je bilo previše. Znao sam da je to nešto što može da obeleži ne samo moje interesovanje za ove teme, već mnogo više od toga, te sam se odlučio da i ime sajta bude u tom kontekstu.

Ubuduće očekujem da upotpunim sajt za još dosta raznovrsnih razvojnih inicijativnih projekata, ne samo kapitalnih, i u tom smislu bilo bi mi drago da se uspostavi interakcija sa svima onima koji slično razmišljaju, ali pre svega želim da oni počnu što pre da se realizuju.

Stoga sam veoma zahvalan svakoj podršci, sugestiji, kritici.


ŽELEO BIH DA OVO BUDE NAŠA MISIJA ZAJEDNIČKA

Milorad Miško Ljubičić

 

Put Nemanjica
SRBIJA CENTAR

knjiga Zapadno Pomoravlje - danas i sutra

Put Belog Andjela

Krug Plavog Srca

Pojavilo se PLAVO SRCE

 

 

 

STUBOVI HRAMA SRBIJE
regioni