logo

 
 

 

FONDACIJA
 
OPŠTINE
GRADOVI
OKRUZI
REGION
OBLASTI
CENTARPOLIS

FORUM
O NAMA
RIO SR.CE
NOVOSTI
LINKOVI
 
UNIVERZITET
GLAS CENTRA
N.A.C.R.T.U.
LICNO
 
INVESTIRANJE
ŠTAMPANJE
KONTAKT
 
FOTO PANORAMA
VAŠE INICIJATIVE
POČETNA
 
0381 063 241 439
rio@plavosrce.com

 

URBANA PERSPEKTIVA KRALJEVO 87

STRATIGRA
ARHIVA

 

 

 

USLOVI KORISCENJA SAJTA

 ©copyright 2009-2010
www.plavosrce.com

 
Administrativno uredjenje po modelu
OKRUZI
upravni okruzi

Prema zakonu o teritorijalnoj organizaciji i lokalnoj samoupravi iz 1991 i Uredbi iz 1992.Republika Srbija je osnovala 29 okruga kao područne centre državne vlasti u kojima ministarstva obavljaju određene poslove državne uprave van svog sedišta. Okruzi na teritoriji Centralne Srbije su tako redefinisani od postojecih medjuopstinskih regionalnih zajednica /osim beogradske koja je ostala u istom okviru/. 2007 okruzi su preimenovani u upravne okruge. Okruzi nemaju pravni status, te ni neki ozbiljniji znacaj za razvoj definisanog podrucja,, osim sto omedjavaju odredjene geografske celine /Macva, Kolubara, Srem, Sumadija, Toplica,…/ i sto su statisticke jedinice.
Po konceptu njihova dalja uloga moze biti kako sa aspekta zadovoljavanja odredjenih mikro-geografskih koncepcija, tako jos vise u omogucavanju ekonomske racionalizacije i efiksnijeg operativnog delovanja mikro-sistema upravljanja. Naime, npr.dobijanjem pravnog statusa okruzni centri bi dobili status gradova, a okruzne opstine bi postale gradske opstine. Time bi se veliki deo opstinskih funkcija prebacio na gradski nivo, a opstine bi zadrzale samo osnovne operativne

medjuopstinske regionalne zajednice 1974-1990
upravni okruzi od 1991.PRIJATELJI SAJTA

MORAVA AUTO PUT - Beograd-Preljina-Pojate

 

 

novosredjeni
regioni
 
upravni okruzi /7/ u Vojvodini
upravni okruzi /4+grad Beograd/ u oblasti Donja Srbija
upravni okruzi /6/ u oblasti Srbija Centar
upravni okruzi /7/ u oblasti Gornja Srbija
upravni okruzi /5/ Kosmet-a
 

funkcije potrebne gradjanima, i najveci deo svojih aktivnosti bi usmerile na ekonomski razvoj /pa bi im i naziv mogao biti ili gradske ili ekonomske opstine/.

Sa tako redefinisanim statusom, njihova veca ili manja uloga u makro sistemu upravljanja bi zavisila od izabranog makro modela.

Postoje odredjene inicijative u vezi prosirenja broja aktuelnih upravnih okruga